„Faţa reprezintă imaginea sufletului, iar ochii îi oglindesc intenţiile.” (Marcus Tullius Cicero)
Atracţie, iubire, pasiune...toate sunt în firea omenească şi oricine, oricât ar vrea să spună că nu-i aşa, le doreşte în viaţa sa, le caută, se bucură atunci când le trăieşte sau le primeşte. Dincolo de măşti şi de roluri, de ceea ce ne-am dori la nivel mental să transmitem, corpul nostru - şi mai ales faţa - transmit adevărul despre cum iubim şi cum ştim să primim iubirea. Căci iubirea presupune vulnerabilitate, deschiderea porţilor către celălalt şi autenticitate!
De ce ne îndrăgostim mai uşor de unele persoane şi de ce avem nevoie de mai mult timp pentru a cunoaşte şi iubi alte persoane? De ce unii atrag instant simpatia şi "îndrăgosteala" şi alţii, deşi au multe calităţi, par a nu fi văzuţi şi iubiţi "din prima"?
Faţa noastră are multe răspunsuri la această întrebare şi chiar dacă nu suntem conştienţi de semnalele recepţionate, subconştientul nostru le "citeşte", le prelucrează şi declanşează răspunsul neuronal, tradus în răspuns chimic şi....iată cum ne îndrăgostim! Nu degeaba se tot vorbeşte de "chimie" într-o relaţie de iubire, pentru că - la propriu - este vorba de chimie şi de ceea ce corpul nostru secretă şi se manifestă pe faţa şi în comportamentul nostru.
Citirea facială, o ramură a analizei şi evaluării comportamentale, este o ştiinţă (şi o artă!) complexă şi este dificil să expui unui necunoscător tot complexul de informaţii luate în considerare şi coroborate pentru a face un profil fizionomic sau comportamental, dar pentru că este luna iubirii, voi încerca să prezint doar unul dintre elementele către care ne focusăm la o persoană de care ne simţim atraşi şi care, conform ultimelor studii[1] este se pare cel hotărâtor atunci când e vorba de a alege între seducţie/ atracţie pur fizică şi parteneriat romantic de durată.
"De la mine, pân' la tine/ Numai cer cu ape line/ Ochii tăi..."
Sunt zona către care se îndreaptă cel mai adesea atenţia, iar forma, aşezarea şi culoarea lor pot spune multe despre cine este cel din spatele acelei priviri care ne atrage. Astfel, ochii mari, larg deschişi, cu acea strălucire uşor umedă sunt cei care ne fac să ne deschidem mai repede şi să acordăm încredere şi ne fac să dorim să dăruim persoanei care îi deţine afecţiune şi protecţie. Sunt ochii "de copil", cu care ne naştem majoritatea şi pe care unele persoane îi păstrează şi la maturitate, mai ales femeile, asemănători ochilor de căprioară. Aceştia arată o mare capacitate de absorbţie a informaţiei vizuale şi o mai mare deschidere către a fi uimit şi a crede tot ceea ce li se spune, transmit inocenţă şi fidelitate. Dacă la aceştia se adaugă şi o pleoapă superioară vizibilă şi care acoperă puţin din ochi - semn al visării şi al senzualităţii, clar ne simţim îndemnaţi să protejăm şi să interacţionăm cu acea persoană.
La polul opus, ochii mici, cu o deschidere mai îngustă ne fac să fim mai circumspecţi în a cuceri din prima acea persoană şi nici nu ne fascinează, pentru că de fapt aparţin oamenilor foarte obişnuiţi să filtreze toate informaţiile vizuale care ajung la ei, să spună mai puţin despre ei, să fie sceptici şi mai rezervaţi în a se expune. Instinctiv ştim că acel om îşi va lua timpul necesar să ne evalueze şi nici nu va crede imediat tot ceea ce vrem noi să îi arătăm.
Pentru bărbaţi, ochii de "pisică" sunt cei mai atractivi - ochii scurţi oblici, cu colţul exterior ridicat, care apar exclusiv la femei. De aceea şi încearcă femeile să îi reproducă prin machiaj, folosind eyeliner-ul. Sunt ochi care stârnesc la bărbaţi dorinţa de a răsfăţa şi de a cuceri, dar, din păcate, aceşti ochi aparţin femeilor care au un comportament nestatornic şi nu au nicio înclinaţie către a fi fidele sau implicate într-o familie, iar ele îşi păstrează jocul seducţiei, doar până în momentul cuceririi, după care îşi pierd interesul. Femeile care au în mod natural acest format pot fi intrigante, foarte egoiste şi doritoare de atenţie şi de beneficii.
Un alt tip de ochi foarte seducător şi des întâlnit atât la bărbaţi, cât şi la femei, mai ales la cei care lucrează în industria spectacolului sau în mass media, este cel care este orizontal şi are pleoapa superioară curbată lin, colţul interior destul de jos, iar cel exterior ridicat, un ochi plăcut ca format, dar care este al unei persoane avidă de complimente, care se hrăneşte cu admiraţia celorlalţi şi care, în lipsa acestora, devine mofturoasă şi nesigură pe sine. Sunt persoane care cad pradă uşor linguşitorilor şi celor care doresc să manipuleze prin laude. Ȋn schimb sunt sociabile şi ştiu să se facă plăcute în multe cercuri.
Femeile găsesc în schimb seducători, aşa-zişii ochi de tigru (că tot suntem în anul Tigrului!) care au centrul pleoapelor uşor tensionat, iar centrul celei superioare este paralel cu centrul celei inferioare. Aceştia apar preponderent la bărbaţi (dar pot apărea şi la femei care sunt în energie masculină foarte competitivă şi oportuniste). Cel mai adesea ei apar la adolescenţi sau la bărbaţi care nu sunt încă foarte dezvoltaţi emoţional şi caută să-şi satisfacă mai degrabă propriile plăceri şi dorinţe, dar care par duri şi lasă impresia că îşi stăpânesc propriile emoţii. Sunt mai degrabă interesaţi de a nu scăpa nicio oportunitate şi de a acumula statut şi avere, iar dacă totuşi intră în cuplu, nu ne putem aştepta la prea multă fidelitate şi nici să accepte constrângerile rutinei vieţii de familie.
Există foarte multe forme de ochi, deoarece nivelul nostru de maturitate emoţională, de gelozie, de concentrare sau chiar problemele de vedere îşi pun amprenta în mod hotărâtor asupra conturului ochilor noştri (ne referim la pleoape şi la colţurile ochilor). Ȋn realitate, forma ochilor se schimbă de la o etapă la alta de viaţă şi nu avem de-a lungul întregii existenţe aceeaşi formă de ochi, aşa că, în anumite etape părem şi suntem percepuţi ca mai seducători, iar în altele suntem mai stabili, dar nu suntem remarcaţi "din prima".
Şi firea noastră are un cuvânt de spus în atracţia pe care o simţim faţă de celelalte persoane şi în aprecierea pe care o arătăm unui anumit tip de fizionomie. Vom fi atraşi de o persoană care are ochii mai depărtaţi (mai mult de lungimea unui ochi de-al persoanei ca spaţiu între ochi) dacă suntem iubitori de calm şi avem răbdare, căci o astfel de persoană reacţionează mai lent, aşteaptă şi nu răspunde imediat unui stimul stresant. Ȋn cazul ochilor apropiaţi, ne vom aştepta la reacţii impulsive, rapide, deci dacă dorim "animaţie", ne vom îndrepta spre astfel de oameni.
Irisul ne poate da informaţii atât despre sănătatea persoanei (există o întreagă disciplină medicală care se ocupă cu diagnosticarea diferitelor afecţiuni doar analizând irişii unei persoane - iridiologia), dar şi despre cât de repede pleacă de la noi informaţiile şi mai ales secretele - cu cât mai mare este irisul unei persoane, cu atât îi va fi mai greu să se abţină să spună tot ceea ce ştie (aviz celor care vor să "stoarcă" informatii....)
Culoarea ochilor, dincolo de criteriile pe care le considerăm noi estetice, poate da informaţii despre cât de orientat spre sine sau spre ceilalţi este un individ, despre preponderenţa emoţionalităţii la o persoană, despre cât de bine lucrează persoana singură sau în echipă, câtă înclinaţie spre leadership are persoana sau cât de puternică este personalitatea sa. Indiferent de culoarea ochilor, cu cât mai închisă este nuanţa lor, cu atât avem de-a face cu o persoană care se simte bine şi are o stare emoţională bună.
Ca o curiozitate, ochii albaştri au apărut relativ târziu în evoluţia noastră şi se pare că a fost rezultatul unei mutaţii apărute la genele unui singur individ trăitor undeva în jurul Mării Negre, iar ochii verzi are doar aproximativ 2% din populaţia lumii.
Asiaticii din vechime diagnosticau starea de oboseală şi de epuizare a unei persoane după strălucirea ochilor (Shen - un termen care denumeşte radiaţia spiritului unei persoane) şi de aceea ne atrag ochii strălucitori, cu sclera curată (albă, fără vinişoare vizibile), ochii în care parcă joacă luminiţe. Există o explicaţie anatomică - ochii luminoşi au de-a face cu rapiditatea cu care se face conexiunea între cornee şi creier şi de aceea instinctiv percepem acele persoane ca fiind mai spontane, mai vesele, mai tonice.
Privirea unei persoane atrase de cineva este şi ea grăitoare - pupilele se pot dilata, se susţine contactul vizual, clipitul poate deveni mai des, ca semn al emoţiei. Conform cercetărilor recente însă zona în care se fixează privirea, trădează intenţiile persoanei: dacă privirea se îndreaptă spre zona feţei, aceasta indică dorinţa unei relaţii romantice, mai durabile, dacă însă ea alunecă de-a lungul corpului, avem de-a face mai degrabă cu simpla dorinţă sexuală. Acest lucru este valabil pentru ambele sexe.
Dincolo de toate acestea însă, contactul vizual este cel care hotărăşte cât de compatibili ne simţim la prima vedere cu o persoană, câtă încredere suntem dispuşi să îi oferim şi....câtă iubire.
prof.dr. Corina Chelaru - trainer certificat Face Keys, analist-evaluator comportamental certificat
(Acest articol foloseşte informaţii din cursul Face Keys, autor Alexandru Bocunescu)
Comments