top of page
  • Writer's pictureCorina Chelaru

DE CE VEDEM IN ULTIMUL TIMP ATATIA OAMENI CU ASIMETRIE FACIALA?

Updated: Apr 7



ASIMETRIA FACIALA arată în principiu gradul de stres căruia este supus un individ şi durata contactului cu factorul stresant. Nicio faţă nu este perfect simetrică şi deşi feţele cât mai simetrice sunt percepute ca fiind mai atractive (şi vom vedea şi de ce!), dacă am fi puşi în faţa unei feţe perfect simetrice, cu siguranţă că am percepe-o ca fiind nefirească.


Cele două părţi ale feţei corespund celor două emisfere cerebrale, dar le reflectă încrucişat, adică partea dreaptă a feţei corespunde emisferei stângi, adică celei responsabile cu gândirea logică şi cu raţiunea, iar partea stângă a feţei corespunde emisferei drepte, adică cea responsabilă cu emotivitatea şi afectivitatea. De-a lungul vieţii suntem supuşi în mod constant stimulilor exteriori care dau naştere răspunsurilor cerebrale care se reflectă pe faţa noastră. Astfel că dacă predomină o perioadă de stres legat de emisfera raţională, acesta se va reflecta în aspectul părţii drepte a feţei, iar o perioadă de stres emoţional se va reflecta pe partea stângă a feţei.


Marea majoritate a oamenilor, în funcţie de dotările genetice şi de comportamentele învăţate, de metabolism etc. face faţă diferit celor două tipuri de stres. De aceea în timp se formează asimetria facială: acolo unde faţa a folosit mai des muşchii pentru a exprima anumite expresii, musculatura va fi mai tonică, jumătatea aceea va părea mai "veselă", mai ridicată, iar acolo unde am resimţit emoţiile negative, tendinţa este de a ne retrage faţa şi de a o feri, de aceea muşchii sunt mai căzuţi, mai aplatizaţi şi volumele sunt mai lipsite de tonicitate. Cu cât e mai mare stresul sau mai îndelungat, cu atât se creează o asimetrie facială mai mare, de aceea atunci când vedem astfel de persoane, vom şti, în funcţie de tipul de asimetrie, care este factorul de stres cel mai tare resimţit - cel raţional, legat de job, de viaţa socială, de frământările mentale sau cel emoţional, legat de viaţa afectivă sau de familie, de problemele "de suflet".


Există însă şi alte cauze ale asimetriei, care pot ţine de cauze fiziologice - ocluzii dentale defectuoase, deviaţii ale oaselor, lucrări dentare sau operaţii estetice etc. Nu vorbim însă de acestea, ci de asimetriile care se creează în timp.


Oamenii care prezintă o asimetrie facială redusă sunt oameni care fac faţă mai bine diferitelor tipuri de stres şi sunt capabili să echilibreze relativ rapid efectul factorilor stresanţi, de aceea feţele care au un grad redus de asimetrie sunt văzute ca fiind mai atractive. Mecanismul nostru de detecţie biologică sesizează aceste semne asociindu-le unei stări de sănătate genetică bună.


De ce ai văzut atât de des în ultimul timp mulţi oameni cu asimetrii faciale pronunţate? Pentru că şi la nivel macro, astral, există nişte schimbări importante de paradigmă energetică pe care corpul nostru le resimte ca pe nişte factori de stres şi încearcă să se adapteze. Cu cât factorul de stres este mai puternic, cu atât asimetria va fi mai pronunţată. Aş lega cele două domenii pe care le practic - astrologia şi fizionomia - şi aş spune că stresul schimbărilor aduse de Pluto care a trecut după 15 ani şi jumătate de la energia Capricornului (foarte grea, rigidă, competitivă şi dură din punct de vedere emoţional, deoarece a inhibat empatia) la cea a Vărsătorului (mult mai volatilă, imprevizibilă, flexibilă şi idealistă, dedicată binelui comun şi apartenenţei la grup). Sunt schimbări care afectează matricea energetică a corpurilor şi de aceea le-am resimţit cu toţii în diferite moduri în corpul fizic, în funcţie de zonele din harta noastră natală în care avem cele două semne şi în funcţie de punctele şi planetele pe care ni le activează aceste tranzite. Pe feţele noastre se reflectă inclusiv energiile din casele şi din zonele în care locuim, iar cum marile oraşe cel puţin au devenit haotice şi total dezechilibrate la nivel de construcţii, cred că şi aceasta ar mai fi o explicaţie.


               Feţele noastre sunt deci oglinzi fidele ale energiilor în care trăim şi cu care ne hrănim, ale mediului în care stăm, ale legăturilor pe care le avem cu toate celelalte componente ale sistemului în care suntem integraţi.



80 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page