top of page
  • Writer's pictureCorina Chelaru

ASTROLOGIA INTRE STIINTA, ARTA SI MESERIE

Updated: Mar 17, 2021

Pentru majoritatea dintre noi contactul cu astrologia se reduce la horoscoapele citite sau auzite in mass-media şi, poate pentru cei mai curioşi, la explorarea unor site-uri sau programe de specialitate care oferă şi informaţii standardizate. Sunt sigură că mulţi dintre dumneavoastră au avut curiozitatea să îşi facă o hartă astrologică personală pe un astfel de site şi apoi, citind toate interpretările să rămâneţi mai confuzi decât eraţi înainte - unele par să rezoneze imediat şi ne recunoaştem imediat, altele par total străine de noi sau ne intrigă şi ne derutează. Rezultatul este în cea mai mare parte a cazurilor acelaşi: impresia că astrologia este o şarlatanie sau un divertisment, este un cumul de superstiţii şi condiţionări care ne creează senzaţia că suntem la mâna astrelor şi că fiecare aspect important al lor este aducător de evenimente implacabile în viaţa noastră. Şi totuşi cum se explică că în acest context există oameni care îşi fac o meserie din aşa ceva şi chiar trăiesc exclusiv din practicarea ei? Să fie doza de naivitate socială aşa de mare, încât în secolul libertăţii şi abundenţei informaţiilor oamenii să aibă încă nevoie de "ghicelile" horoscoapelor şi de predicţiile astrologilor pe toate canalele mass-media?

Faptul că astrologia a supravieţuit până în zilele noastre, traversând atâtea zeci de secole şi că pentru practicarea ei există recunoaştere socială şi certificare pe piaţa muncii spune că este mai mult decât ce cred cei care nu o cunosc în esenţa şi adevărul ei. Şi oricât ar părea la prima vedere de puţin probabil, astrologia chiar este o ŞTIINŢĂ complexă care presupune cunoaşterea şi corelarea unui vast câmp de informaţii din astronomie, matematică, psihologie, sociologie, filosofie şi nu numai. Apariţia ei este atestată încă de acum 5000 de ani, în Mesopotamia, leagănul civilizaţiei sumero-babiloniene. La origine astrologii erau preoţi, care păstrau codificate informaţii legate de fenomenele cereşti, a căror semnificaţie o traduceau colectivităţii ca pe nişte mesaje ale divinităţii. De aici şi puterea pe care de la bun început a avut-o astrologia la nivel social, deoarece această cunoaştere era rezervată iniţiaţilor, dar folosită nu de puţine ori de cei care şi-au dorit puterea politică ca un avantaj în a înţelege şi a utiliza în folos propriu datele pe care le furnizează observarea mişcărilor planetare şi corelarea lor cu fenomenele terestre şi cu viaţa pământenilor. Observarea tiparelor cosmice (succesiunea constelaţiilor pe cer, succesiunea anotimpurilor, ciclurile de viaţă ale tuturor fiinţelor) a dus la identificarea unor principii şi legi care guvernează Viaţa în totalitatea ei şi care se reflectă şi asupra noastră.

"Astrologia este o cale care-l ajută pe om să înţeleagă mecanismele divine, legile care guvernează viaţa. Prin astrologie ne raportăm la evenimentele cosmice pentru a vedea mişcările din interiorul nostru. Astrologie ne întoarce spre noi. Observând ritmurile naturale, vibraţiile cosmice, relaţiile dintre planete, Soare şi Lună, de fapt ne dăm seama că noi funcţionăm după aceleaşi ritmuri cosmice, că suntem construiţi după aceleaşi principii. Deci ne conformăm aceloraşi legi universale." (Valeriu Pănoiu - "Astrologia de la Cer la Pământ")

De ce simte omul modern nevoia informaţiilor sau a confirmărilor aduse de astrologie, când are la îndemână atâtea metode ştiinţifice, atâtea instrumente de investigaţie standardizate şi verificate? Tocmai pentru că ele sunt strict ştiinţifice şi standardizate, tocmai pentru că ele pierd din vedere CONEXIUNEA dintre noi şi restul Universului, tocmai pentru că ele nu integrează cunoaşterea despre sine într-un tot mult mai larg, nu creează sens holistic. Astrologia are instrumente ştiinţifice (vorbim de calcule complicate, de geometrie, de astronomie etc.), dar pe lângă ele foloseşte elementele specifice artelor - intuiţia, creativitatea, empatia, dar mai ales elemente folosite în psihologie. De aceea un bun astrolog este şi un bun consilier şi coach.

Ca în orice alt domeniu, în astrologie orice standard (aspect, energie, poziţie) trebuie personalizat şi adaptat situaţiei. O hartă astrologică natală închide coduri unice şi nu poate fi interpretată decât de un specialist, aşa cum, de exemplu, codul nostru genetic este unic şi nu poate fi descifrat decât de un biolog sau genetician. De aceea chiar dacă poziţiile corpurilor cereşti sunt aceleaşi, indiferent de sistemul folosit în ridicarea hărţilor natale, interpretările pot dezvălui conexiuni diferite şi pot aduce lumină sau....din păcate, uneori, dacă ajungem pe mâna unor persoane nepregătite, mai mult întuneric în înţelegerea esenţei noastre. Este esenţial ca atunci când ne hotărâm să alegem un astrolog pentru a ne descifra harta natală să ne asigurăm că este bine pregătit, că are suficientă experienţă şi mai ales că rezonăm cu el, că ne simţim confortabil în preajma sa, că simţim chiar nevoia să primim informaţiile de la el şi nu de la altcineva.

Ce trebuie să ştim atunci când mergem la o consultaţie astrologică?

- că vom afla despre noi lucruri care ne plac şi lucruri care nu ne plac, uneori ne intrigă sau chiar ne scot din zona de confort, pentru că pe unele nu le-am conştientizat vreodată sau le ţinem "ascunse sub preş" de multă vreme; măsura în care imaginea pe care ne-o oferă astrologul despre noi coincide cu imaginea pe care o avem noi despre noi înşine spune cât de departe suntem pe drumul lucrului cu sinele, cât de departe am ajuns în cunoaşterea noastră autentică şi mai ales în acceptarea şi iubirea de sine. Atunci când ceea ce aflăm prin intermediul astrologului este atât de departe de ceea ce ştim noi, e mai înţelept să căutăm cauzele acestei depărtări decât să dăm vina pe astrolog;

- că modul în care ne livrează astrologul informaţiile ne poate ajuta sau frâna din evoluţia noastră, pentru că orice aspect din hartă se poate manifesta în moduri diferite, dar este responsabilitatea astrologului să discearnă sensul acestor manifestări şi să ofere clientului său alternative, opţiuni, deschideri şi nu predicţii atotştiutoare şi fataliste sau ultimatumuri. Un bun astrolog ştie să vadă în orice aspect LECŢIA de învăţat şi OPORTUNITATEA DE CREŞTERE pe care o prezintă pentru persoana respectivă. Un bun astrolog trebuie să fie şi un bun consilier şi coach, pentru că dacă în urma consultaţiei persoana respectivă nu este motivată să se dezvolte, să înainteze pe drumul evoluţiei sale spirituale, atunci misiunea sa nu este îndeplinită total;

- că astrologul nu poate face niciodată interpretarea unei hărţi pentru o altă persoană fără acordul acesteia, deci dacă vom dori să ştim amănunte din harta partenerului / partenerei, a altei persoane din familie (cu excepţia propriului copil, atât timp cât este minor) sau a unor persoane de care suntem interesaţi ar trebui să ne aşteptăm la un refuz şi nu ar trebui să ne supărăm pentru că acest lucru înseamnă încălcarea liberului arbitru şi a intimităţii cuiva (nici nouă nu ne-ar conveni ca cineva să afle lucruri din intimitatea noastră fără ca noi să ştim şi să fim de acord!). Astrologia, ca orice domeniu care are acces la viaţa intimă a unei persoane, ca şi medicina sau psihologia, de exemplu, are deontologia ei şi un astrolog profesionist niciodată nu va abdica de la aceste principii;

- că astrograma noastră natală nu se schimbă, dar modul în care noi evoluăm şi integrăm lecţiile din ea se schimbă, de aceea interpretarea hărţii poate diferi la intervale semnificative de timp. Chiar dacă la naştere avem anumite energii, ele se schimbă în timp, se rafinează sau dimpotrivă, dacă nu lucrăm cu ele, pot să se diminueze sau să se transforme în mod neplăcut şi ne pot frâna sau abate de la adevăratul drum ales de sufletul nostru pentru viaţa actuală (harta progresată de exemplu este un bun exemplu de instrument pe care un astrolog îl poate folosi pentru a vedea aceste schimbări).

Important este să reţinem că un astrolog nu este nici ghicitor, nici terapeut, ci este un profesionist care ne poate ajuta în anumite momente ale vieţii noastre să ne înţelegem, să ne cunoaştem, să vedem opţiunile din viaţa noastră pe care nu am fi capabili să le identificăm, să ne sugereze o paletă de soluţii la problemele cu care ne confruntăm. El este un consilier şi pentru a oferi aceste îndrumări sau sugestii a străbătut un drum lung de pregătire, a lucrat sute de hărţi, a învăţat să înveţe cu firescul cu care respiră, pentru că astrologia este o ştiinţă în care niciodată nu ştii totul. Ȋn afară de aceste lucruri care se pot dobândi cu muncă şi disciplină, un bun astrolog mai are nevoie de HAR, căci astrologia este o meserie vocaţională şi nu o poate face oricine - e nevoie de deschidere, de empatie, compasiune, toleranţă, intuiţie şi mai presus de toate e nevoie de IUBIRE DE SEMENI.

Ce zici, ai vrea să ştii ce au scris stelele pe cer la naşterea ta?

(sursa foto:https://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2016/06/Ciro-Marchetti.html)


38 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page